Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin Mekanik Tesisatta Su Kalitesi çevrimiçi seminerler serisi kapsamında düzenlediği, Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Su Kalitesi - Tesisat İlk Yıkaması ve Su Kalitesi Sürekliliği konulu etkinlik 4 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Levent Tosun’un yürüttüğü eğitime Sema Çelebi konuşmacı olarak katıldı. Açılışta konuşan TTMD Bursa İl Temsilcisi Hamit Mutlu, seminer serisi hakkında kısa bilgilendirme yaptı.
Isıtma soğutma kapalı devre sistemlerinde su kalitesi ve kimyasal şartlandırma konusundaki sunumuna 4 ana başlık altında “Tanım, Temel Sorunlar, Kimyasal Uygulamalar ve Kontrol Yöntemleri, Kullanılan Ekipmanlar” incelendiğini söyleyerek başlayan Sema Çelebi; tanım bölümünde ısı değiştiriciler yardımı ile dolaylı olarak soğutma veya ısıtma yapan kapalı devrelerin, tamamen atmosfere kapalı ve basınç altında çalışan, kendi içerisinde su sirkülasyonu olan ve çok az su eksilten, çok az ilave su (makeup) kullanımı, ekonomik işletme maliyeti düşük ve denetlenebilir bir korozif etki, daha az koruyucu kimyasal tüketimi ile tercih sebebi olduğunu belirtti.
Korozyon, mikrobiyolojik oluşum, çamurlaşma gibi temel sorunlara değinen Çelebi, “Korozyon metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışarıdan enerji vermeye gerek olmadan tabii olarak meydana gelen bir olaydır. Korozyon ile birlikte sermaye, enerji ve iş gücü kayıpları gerçekleşmektedir. Kapalı devrelerde sıklıkla görülen korozyon çeşitleri; oksijen korozyonu, galvanik korozyon, depozit altı korozyon ve erozyon korozyonu olarak kabul edilebilir” dedi.
Kimyasal yıkama tanımı, amaç ve gerekçeleri hakkında bilgiler paylaşan konuşmacı, tesisatlarda besleme çapları ve besleme su kalitesi konusuna değindikten sonra kimyasal ürün şartları ve mekanik tesisat şartları, uygulama süreçleri, kimyasal koruma programlarıyla ilgili detayları anlattı. Sunumunun sonunda, kullanılan ekipmanları anlatan Sema Çelebi en son bölümde katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.