webinar videosu
TTMD’nin düzenlediği Kuraklık Sürecinde Sürdürülebilir Çözüm Önerileri konulu çevirimiçi seminer 17 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meriç Sapçı’nın yürüttüğü etkinliğe Melek Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Sunumuna iklim krizi sonuçlarını, kuraklık, sel, kasırga, aşırı hava olaylarında artış, buzulların erimesi, okyanus ve deniz seviyelerinde yükselme şeklinde sıralayarak başlayan Melek Yıldız; her alanda artan su talepleri ve değişen iklim yapılarının, temiz su kaynaklarının kirlenmesi ve kuraklık gibi nedenlerle su kıtlığı probleminin arttığına dikkat çekerek mevcut su kaynaklarının dikkatli kullanılması, korunması ve ayrıca atıksuların tekrar kullanılması gerektiğini söyledi.
Kuraklık karşısında çözüm önerilerinden yağmur suyu hasadının tanımı ve tarihçesi hakkında bilgiler veren Yıldız, “Yağmur suyu hasadında projenin büyüklüğüne bağlı olarak yatırım maliyeti düşüktür. İşletme maliyeti yoktur veya çok düşüktür. Yağmur suyu hasadı, sürdürülebilir ve çevre dostudur. Mevcut sistemlere kolay adapte edilebilir ve mevcut su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur”dedi. Türkiye geneli yıllık yağış miktarı verileri ve yağmur suyu toplama hesabı yöntemlerine örnekler sunan konuşmacı, ilave olarak bir evde kullanılan suyun yaklaşık %80’inin gri su olduğuna dikkat çekerek arıtılmış gri suyun sulama, tuvalet rezervuarı, çamaşır yıkama, süs havuzu, temizlik, yangın söndürme gibi alanlarda tekrar kullanılabileceğini belirtti. Gri su arıtma yöntemlerine de değinen Yıldız daha sonra membran biyoreaktörlerinin işleyişi ve MBR’nin avantajlarını anlattı. Ayrıca yeni projelerde temiz su arıtma sistemlerinin tasarımı yapılırken , cihaz büyüklüklerinin gerçeğe yakın seçilmesi gerektiğini , ters yıkama esnasında su tüketiminin cihaz büyüklüğü ile doğru orantılı arttığı bu durumun fazla su sarfiyatına sebep olduğunu , emniyet katsayısını dikkate alırken standartların üzerine çıkılmaması gerektiğini söyledi. Sunumunun son bölümünde işletme maliyeti ve amortisman süresine yönelik örnekler veren Melek Yıldız, bireysel olarak yapılması gerekenlerle ilgili olarak “Yaşam alışkanlıklarımızdan vazgeçerek sadeleşmeliyiz. Kağıt mendil, peçete vb ürünlerin kullanımını mümkün olduğunca azaltmalıyız çünkü 1 ton kağıt mendil için 100 ton su tüketilmektedir. Her türlü binada su kaçaklarını gidermeliyiz”dedi. Dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla seminer sona erdi.