Raylı Sistemlerde Tünel Havalandırma Sistemi Tasarımı Anlatıldı

Webinar Videosu

TTMD’nin düzenlediği Raylı Sistemlerde Tünel Havalandırma Sistemi Tasarımı konulu webinar 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirildi. TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Soğancı’nın moderatörlüğünü yürüttüğü webinara Ünal Altıntaş konuşmacı olarak katıldı.

Sunumuna raylı sistemlerde oluşabilecek acil durum senaryolarını anlatarak başlayan Altıntaş, acil durumlarda en önemli hususun güvenli tahliyenin sağlanması olduğuna dikkat çekerek güvenli tahliye için tünel havalandırma sistemi tasarımı yapılması gerektiğini söyledi. Tünel ve istasyon yangını olmak üzere iki tip yangın senaryosundan bahseden konuşmacı, havalandırma sistemi tasarlarken NFPA 130’a göre hareket ettiklerini belirtti. Acil durum olay sıralamasını yangın başlaması, yangının fark edilmesi, tren operatörünün alarm vermesi, kontrol merkezi ilk rapor, trenin istasyona gelmesi, yolcu tahliyesi için kontrol merkezi onayı, tepki süresi, yolcu tahliyesinin başlaması olarak açıklayan Altıntaş daha sonra tünel havalandırma sistemi (SES) hakkında bilgi verdi: “Subway Environment Simulation (SES) bilgisayar programı; metro sistemlerinde hava akışlarını, sıcaklıkları, nem koşullarını ve iklimlendirme gereksinimlerinin tahminleri için kullanılan, tasarımcıya yönelik bir araçtır. Tünel havalandırma sistemi analizleri SES programı aracılığı ile yapılmaktadır. Yapılan tasarımlar Amerika Ulaştırma Departmanı Tarafından yaptırılan ve Uluslararası alanda geçerli olan SES Version 4.1 programı vasıtası ile yapılarak sonuçları tarafımızca geliştirilen programlar ile değerlendirilmektedir. Ses ağ modeli oluşturulurken; tünel güzergahı boyunca debi değişimi ve tünel geometrik özellikleri (kesit alanı vb.) dikkate alınarak ağ modeli oluşturulur. Ağ modelleri oluşturulduktan sonra, tren özellikleri, tren hareketleri ve uluslararası standartlarda yer alan kriterler doğrultusunda simülasyonlar yapılır.”

SES Simülasyonuna ağ model örneği veren Altıntaş; “SES programı kullanılarak acil durum, normal işletme ve sıkışık durum havalandırma simülasyonları yapılabilmektedir. Acil durum havalandırma simülasyonları en önemli simülasyonlar olup, tünelde olabilecek olası bir tren yangını esnasında oluşabilecek dumanının, tahliye edilecek yolcuların etkilememesi için gerekli tünel havalandırma fanlarının konumları ve fan kapasitelerinin belirlenmesini sağlamaktadır. Acil durum havalandırma simülasyonları yapılırken, hattın yapısına, tren konumuna ve tünel alanına göre en kötü durum senaryoları belirlenerek simülasyonlar yapılır” dedi. Altıntaş sunumunun son bölümünde HAD Analizi verilerini aktardı.  Katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı bölümün ardından webinar tamamlandı.

 

 

Raylı Sistemlerde Tünel Havalandırma Sistemi Tasarımı Anlatıldı Raylı Sistemlerde Tünel Havalandırma Sistemi Tasarımı Anlatıldı Raylı Sistemlerde Tünel Havalandırma Sistemi Tasarımı Anlatıldı
Paylaş:


   
            <   
İletişim
Adres: Bestekar Cad. Çimen Apt. No:15/2 Kavaklıdere/Ankara
Tel: +90 312 419 45 71 -
Fax: +90 312 419 58 51
EMail: ttmd@ttmd.org.tr