Çevrimiçi seminer videosu:

TTMD’nin düzenlediği Otoparklarda Jetfanlı Havalandırma Tasarım Kriterleri konulu çevrimiçi seminer 21 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Cüneyt Deniz Küheylan’ın moderatörlüğünü yürüttüğü seminere Hakan Odabaşı konuşmacı olarak katıldı.

Jet fanların kullanıldığı kapalı otopark havalandırma sisteminin yangın anında duman tahliye ve duman kontrol sistemi olmak üzere iki farklı işleve göre dizayn metodu olduğunu söyleyerek sunumuna başlayan Hakan Odabaşı, BS 7346-7:2006’da yer alan tasarım kriterleri ve tavsiyeleri sıraladıktan sonra jet fanlarla hareketlenen hava hacmi oranı ve jet fanların doğru aralıklarla yerleşiminin önemine değindi.  Odabaşı: “Jetfanların aralarındaki yanlamasına mesafeler artırıldıkça (jet fan miktarı azaltıldıkça) jet etkisi azalmaktadır, duman kontrolü için otopark kesitinde daha fazla hava hızına ihtiyaç duyulacağından bu durumda toplam egzoz debisinin artırılması gerekecektir. Egzoz fanlarının debisi otopark kesitinde yeterli hava hızını sağlayamazsa duman ve ısı tabakası akış yönünün tersine kaçabilir ve kısa çevrimler oluşabilir. Jet fan miktarının da sınırı vardır, gerektiğinden fazla olursa, egzoz fanlarının debisi yeterli olmayacağından otopark içinde hava akışında kısa çevrimler meydana gelir” dedi.

Yüksek hızlardaki taze hava girişinin dumanın daireler çizmesine, geri akışına veya kontrolsüz dağılımına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Odabaşı, ideal taze hava girişinin <2m/s hızında olması gerektiğini belirttikten sonra taze hava giriş konumunun çok önemli olduğunu söyleyerek duvar, tavan, kiriş etkisi, damper, tel ızgara boyutları hakkında bilgi verdi. Duman kontrol sistemi dizayn adımlarını sıralayan konuşmacı; yangın yükü, havalandırma konfigürasyonu, dumanın tavanda yayılma hızı gibi konulara değindikten sonra önerilen dizayn egzoz debisi hesabı ve proje örnekleri sundu.

TTMD Çevrimiçi Semineri: Otoparklarda Jetfanlı Havalandırma Tasarım Kriterleri TTMD Çevrimiçi Semineri: Otoparklarda Jetfanlı Havalandırma Tasarım Kriterleri TTMD Çevrimiçi Semineri: Otoparklarda Jetfanlı Havalandırma Tasarım Kriterleri

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.