Webinar Video

TTMD’nin düzenlediği Veri Merkezlerinde Serbest Soğutma ve Trijenerasyon Uygulamaları konulu çevirimiçi seminer 26 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Soğancı’nın yürüttüğü etkinliğe C. Mutlu Tunç ve Doç. Dr. M. Zeki Yılmazoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin ilk konuşmacısı Mutlu Tunç, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hazırlamış olduğu değişen iklim etkisinde Türkiye’nin serbest soğutma potansiyeline ilişkin veriler aktardı. İklimin serbest soğutma potansiyelini veri merkezleri odağında tanımlamak ve 30 yıllık periyodlar arasındaki değişimini ölçmeyi hedeflediklerini belirten Tunç; İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Erzurum illerinden elde edilen serbest soğutma potansiyellerini paylaştıktan sonra: “Denizin etkisinden uzak olan illerde serbest soğutma potansiyeli nispeten artmakta. Konya en yüksek potansiyele sahip ilimiz ve bu daha da artmakta. İstanbul ise en düşük potansiyele sahip ilimiz ve bu azalmakta. Hedefimiz ülkemizin gelecekteki serbest soğutma potansiyelini 81 ilimiz için çalışarak, serbest soğutma kullanan veya uygulamayı planlayan veri merkezlerinin gelecek yıllardaki enerji sarfiyatlarını öngörebilmesini sağlamak. Tesis edilecek veri merkezlerinin bölge-soğutma sistemi seçimi ve yatırımın geri dönüşü değerlendirmelerine referans olabilecek veriyi sunmak” dedi.

Oturumda ikinci sunumu gerçekleştiren Doç. Dr. Zeki Yılmazoğlu, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin kısa tanımlarını yaptıktan sonra bu sistemlerin avantajlarını; birincil enerji ve CO2 salımındaki azalma, enerji verimliliğindeki artış, enerji alt yapısının geliştirilmesi olarak sıraladı ve geleneksel sistemlerle kıyaslama yaptı.  Yılmazoğlu, “Kojenerasyon/trijenerasyon sistemleri genellikle temel yükleri karşılamak üzere tasarlanan sabit bir elektrik ve ısı çıktısı olan sistemlerdir.  Bununla birlikte, tesis yükleri günlük, haftalık ve/veya saatlik periyotlarda değişen dinamik yüklerdir. Hem elektriksel hem de ısıl yükün bu dinamik yapıda eş zamanlı olarak üretilmesi, sistemin verimli çalıştırılması adına önemlidir” dedi.

Kısmi yüklerde sıcaklıkların değişimi, farklı kojenerasyon/trijenerasyon sistemleri için ısı/güç oranları, ortam sıcaklığının kapasiteye olan etkisi, kombine çevrimli kojenerasyon sistemleri hakkında bilgiler aktaran Dr. Yılmazoğlu, trijenerasyon ve ısıl olarak aktive olan soğutma sistemlerini anlattıktan sonra dünyadan ve Türkiye’den kojenerasyon verileri, destek mekanizmaları ve yatırımları paylaştı. Veri merkezlerinde enerji verimliliği için düşük güçlü server kullanımı, serbest soğutma, sıcak-soğuk koridor, evaporatif soğutma gibi uygulamalar yapılabileceğini söyleyen Dr. Yılmazoğlu, veri merkezlerinin trijenerasyon uygulamaları için biçilmiş kaftan olduğunu ve yaklaşık 2-4 yıl gibi sürelerde yatırımın geri ödemesinin mümkün olduğunu belirtti. Dr. Yılmazoğlu, “Veri merkezleri ile ilgili olarak ulusal standartlar ve metrikler belirlenmelidir. Verim değerli belirli bir limitin altında olan veri merkezleri için yaptırımlar uygulanabileceği gibi, başarılı olanlar desteklenmelidir. Atık ısıların değerlendirilmesi zorunluluğu getirilmelidir. Fizibilite çalışmaları ile alternatif tasarımlar arasından seçimler yapılmalı, veri merkezleri için bina sertifikası oluşturulmalıdır” dedi.  Son bölümde katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından etkinlik sona erdi.

Veri Merkezlerinde Serbest Soğutma ve Trijenerasyon Uygulamaları Anlatıldı Veri Merkezlerinde Serbest Soğutma ve Trijenerasyon Uygulamaları Anlatıldı Veri Merkezlerinde Serbest Soğutma ve Trijenerasyon Uygulamaları Anlatıldı Veri Merkezlerinde Serbest Soğutma ve Trijenerasyon Uygulamaları Anlatıldı

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.